02/09/07-persepolis

niatza, niatza

persepolis, o terasa sapata in munte, inceputa undeva pe vremea lui Darius I vreo 500 de ani I.C. , ruinele unei civilizatii fantastice. As fi dat un pic (mai mult ) timpul inapoi sa-i vad pe persani urcind treptele multe si subtirele in rochitele lor cele lungi.

persepolis01.jpg persepolis02.jpg persepolis03.jpg

sa vad si sirurile de reprezentanti ai variilor natii prezentind darurile aduse pentru sarbatoarea anului nou. ce-i drept pe ei i-am vazut imortalizati pe pietrele ramase.

persepolis04.jpg persepolis05.jpg persepolis06.jpg

persepolis07.jpg persepolis08.jpg persepolis09.jpg

si coloanele din palatul celor 100 de coloane…acum nu prea mai ies la numaratoare, si palatul apadana.

E foarte dragut ca se simte si acum ca era foarte foarte frumos, ca erau foarte bogati, ca toate acele locuri erau pline cu minuni. Aparent i-au trebuit lui Alexandru cel Mare vreo 3000 de camile sa goleasca tezaurul pastrat acolo.

deasupra terasei, mai sus in munte sint mormintele lui artaxerxes II si III, unde zoroastristi fiind i-au lasat sa-i pape vulturii 🙂 se vede foarte frumos tot complexul de sus de la mormint.

foarte foarte frumos, ne-a placut tare si am vazut ca si ciumpaliticilor le place, misunau destul de multi pe-acolo.

persepolis10.jpg persepolis11.jpg persepolis12.jpg

persepolis13.jpg persepolis14.jpg

am fugit de la persepolis, am dat gata un kebap si o tocanita de vinete si niste inghetata si ne-am mai oprit un pic la naqsh-e rostam unde mai sint niste morminte sapate in munte locuite la ora asta sper doar de niste sopirle simpatice si foarte curioase – l-a intrebat din ochi pe cip : “sir, where are you from? ” 🙂

nrostam1.jpg nrostam2.jpg nrostam3.jpg